2013. szeptember 1., vasárnap

A parázsonjárás neurológiai oldala - "Nincs logikus magyarázat."

A parázsonjárás neurológiai oldala
“Nincs logikus magyarázat.”
-Ron Sato, orvos, Stanford Orovosi Egyetem, Égési és plasztikai sebészet
Az tüzönjárás, vagy ahogy még más néven is ismert parázsonjárás azt jelenti, hogy egy rövid távot teszünk meg az izzó parázsszőnyegen. Ez a rituális hagyomány, ami az utóbbi időben széleskörű érdeklődést váltott ki a test-lélek kapcsolódás körében, eufórikus hatást képes kiváltani. A parázsonjárás kulturális rítus volt és a történelem során sok társadalomban a parázsonjárást a spirituális fejlődés rítusaként használták (6). Mostanában a parázsonjárást a cégek csapatépítés részeként használják, ahol a munkatársakat a közösen elért siker köti össze. Miközben szkeptikusok vehemensen mutatnak rá a parázsonjárás lehetséges termodinamikai magyarázatára, a pontos neurológiai és mentális aspektusa kevésbé ismert. Első pillantásra képtelenségnek hangzik az, hogy valaki át tud sétálni a parázson anélkül, hogy megégetné a lábát vagy fájdalmai lennének. Ha közelebbről megvizsgáljuk a parázsonjárás neurobiológiai elemeit, lehet, hogy jobban megértjük a parázsonjárás bizarr jelenségét.

A parázsonjárás intenzív előkészületeket igényel, minthogy a fát parázzsá kell égetni, ahol a parázságy 700-800 fokos lesz (7). Egy ilyen magas hőmérséklet komoly égést és neurobiológiai kárt okoz. Még az elemekkel történő direkt kapcsolat nélkül is ez az extrém forróság komoly fájdalmat és kellemetlen érzést tud kiváltani. Ennek ellenére ritka a sebesülés, sőt a legtöbb parázsonjáró különlegesen pozitív élményről számol be. A parázsonjárók elkerülik a láb sebesülését és nincs fájdalmuk. Hogyan lehetséges ez?

A parázsonjárásnak két misztikus eleme van. Először is hogyan éri el a parázsonjáró, hogy nem ég meg a lába? Másodszor, hogy-hogy nem érez fájdalmat? Ez a két nagy kérdés, annak ellenére, hogy a kérdések összekapcsolódnak (ha a parázsonjáró elkerüli a külső hám sérülését, lehet, hogy nem érez fájdalmat). Sok szakember vallja, hogy, az önbizalom erősítése az előkészület legfontosabb aspektusa (3). Az előkészületi fázisban a parázsonjáró egyfajta fókuszált relaxált állapotba kerül, amiben a véráram a lábban felerősödik. Ennek az az eredménye, hogy a forróság gyorsan elpárologhat és a láb nem ég meg.

Ha a parázsonjáró nincs a megfelelő pszichológiai állapotban, a felszíni kapillárisok összehúzódnak így a forróság nem képes megfelelően elpárologni a talpról (5). Ez akkor történik meg, ha a parázsonjárónak kicsi az önbizalma, befeszül, emiatt aztán csökken a véráram a perifériákban. Fontos tudni, hogy néhány ember megégeti magát a parázsonjárás során. Ezekben az esetekben ugyanolyan volt a tűz, mint máskor. Ezek a sérülések azt mutatják, hogy mennyire fontos a mentális felkészülés, és nem az számít, hogy milyen parázs vezetőképessége vagy a hőmérséklete (5).

A szkeptikusok leggyakrabban a parázsonjárás legitimitását kérdőjelezik meg a fizika termodinamikai tételeire való tekintettel. A meleg érintkezésen keresztül áramlik a fából a lábba. Mind a parázs és a talp gyenge hővezetők, vagyis a meleg „elillan”, és nem égeti meg a talpat. Ha például a frissen sült tortát megérintjük, akkor nem égetjük meg a kezünket, de ha a tepsit, akkor biztos megégetjük. A torta, csakúgy, mint a parázs nagyon rossz hővezető annak ellenére, hogy nagyon forró tud lenni (4). Tolly Burkan, Firewalking Institute of Research and Education alapítója, ezt az érvet azzal cáfolta meg, hogy sértetlenül átment egy fém grillezőn, ami kitűnő hővezető. Ezzel bemutatta azt, hogy a felület tulajdonságai nem relevánsak (4). Azt tanítja, hogy a parázsonjárás sikere azon múlik, hogy a központi idegrendszer hogyan változtatja meg a normális állapotát. Burkan magyarázata szerint, “ha nyugodt vagy azzal a döntéseddel, hogy parázson jársz, akkor a megfelelő biokémiai állapotba kerülsz … ha a testedben feszültség van, az azt mutatja, hogy a gondolataid feszültek.” (3) Ebben az értelemben a parázsonjárók természetes módon stimulálódnak arra, hogy befogadják a nagyon magas hőmérsékletet.

Ez persze még nem magyarázat arra, hogy a parázsonjárók talpa miért nem érzékel fájdalmat. A parázsonjáról azt mondják, hogy a mentális felkészülés alapfeltétele annak, hogy az idegrendszer felkészüljön az érzékelés leállítására. A parázsonjárásra való felkészülés általában 4 részre osztható (1). Ezek a szakaszok (a Hit, az Akaraterő, a Képzelet Ereje, és a Jelen Felszabadítása), segítik a parázsonjárót abban, hogy az energiáját arra használja, hogy megerősítse az önbizalmát a sikeres parázsonjáráshoz. A felkészítést gyakran úgy írják le, hogy “egyirányú” mert ez teljesen arra fókuszál, hogy érd el úgy a parázsszőnyeg túloldalát, hogy nem esik bajod. Ebben az értelemben, a parázsonjárónak kettős képzete lesz – először is hideg mohát képzel el a talpa alatt, miközben érzi a parázs érintését. Ennek eredményeként „sem-sem” állapotba kerül, ahol nem teljesen a jelenben és nem is a képzeletben van (1). Ebben az értelemben úgy tűnik, hogy a parázsonjárók „eltávolítják magukat” az azonnali érzékeléstől.

Azt gondolom, hogy a parázsonjárást meg lehet magyarázni ezeken a koncepciókon keresztül, amikről most beszéltünk. Amikor valaki a kocsiban vagy a hajón szédülős lesz, akkor …, az azért van, mert inkongruencia alakul ki az idegrendszer elvárásai és az érzékelés között. Más szóval, ha a külső inger miatt az érzékelés várakozó állapotba kerül, és nincs kisülés, akkor az illető kellemetlenül érezheti magát. Meglehet, hogy ugyanez a mechanizmus a magyarázat arra, hogy valaki hogyan tudja kikapcsolni a fájdalomérzékelését. Ha valaki tudatosan át tudja változtatni a külső ingereket, akkor elméletileg ki tudja kapcsolni a normális fájdalomérzékelést. Tehát a parázsonjárás titka abban lehet, hogy a parázsonjárók átalakítják a külső ingereket az i-funkciókon keresztül.

Ha a parázsonjáró alkalmazkodni tud ezekhez az elvárásokhoz, akkor az elméletileg lehetséges, hogy más fájdalmas dolgot is kibír. Ha adva van két személy és mindkettőnek ugyanolyan az érzékelési neuronjának a tevékenysége, akkor az lehetséges, hogy különbözőképpen éli meg a helyzetet? Igen, tudjuk, hogy az ingereket különbözőképpen értelmezzük. Vagyis az akkor lehetséges, hogy mindenféle bonyolult tényezők miatt az emberek különbözőképpen élnek meg bizonyos fájdalomingereket? Ez szintén lehetséges. Nem mindenki érzékeli ugyanazt az örömérzetet ugyanúgy (ugyanolyan öröminger mellett) és nem ugyanolyan mértékben érzékeljük a fájdalmat sem ugyanarra az ingerre. Vagyis a következtetés az, hogy az ingerek hatását egyénileg érzékeljük.

Valószínűleg ez történik a mentális felkészülés alatt is. Annak érdekében, hogy valaki sikeresen menjen át a parázson, az elmét különleges állapotba kell hozni. Ezalatt a mentális felkészülés alatt lehet, hogy az i-funkció készíti fel az idegrendszert az inger különböző értelmezésére. Gondoljunk csak például a hosszútávfutókra. Ezek az atléták képesek arra, hogy nagy fizikai terhelést kibírjanak és közben csúcsélményben is legyenek. Tíz mérföld megtétele után a futás nem lesz sem könnyebb, sem nehezebb. Hanem az történik inkább, hogy az idegrendszer alkalmazkodik ahhoz, hogy másként értelmezze az ingert. Ami először fájdalomként van értelmezve, később eufórikus élményként hat. Az az érzés, hogy „mots képes lennék örökké futni” ugyanúgy jelenik meg, mint a parázsonjáróknál, akik arról számolnak be, hogy nincs fájdalmuk, sőt inkább eufórikus állapotba kerültek, amihez nagy önbizalom társul.

Ugyanezen a weboldalon (2) tíz évvel Yun-Wen Shaw azt a feltételezését tette közzé, hogy szerinte a biofeedback mechanizmus szintén közrejátszik. Különösen, ha a parázsonjárók igazítani tudják a belső meleg-érzékelésüket, akkor nem érzékelik a forró parazsat a lábuk alatt (2). Vegyük a láz példáját. A beteg ember hideget érezhet, és már rázhatja is a hideg pedig a testükben megemelkedett a hőmérséklete. A belső érzékelésük annyira felnyomja az érzetüket, hogy nem is éreznek meleget annak ellenére, hogy megemelkedett a testhőmérsékletük. Ha a parázsonjáró ugyanígy változtatja a hőérzékelését, akkor lehetséges, hogy nem érzékeli a magas hőmérsékletet. Shaw hipotézise ehhez hasonló; az idegrendszer tudatos adaptációjával képesek vagyunk az inger érzékelésének a megváltoztatására. Többet szeretnék tudni annak a lehetőségéről, hogy hogyan lehet tudatosan igazítani a hőérzékelésünket. Ha ez tényleg lehetséges lenne, akkor az ember képes lenne túlélni bármilyen extrém körülmények között.

Míg a parászonjárás fizikája oldala nagyon kétséges, addig a dolog neurológiai aspektusa sem teljesen világos. Hogyan lehet az, hogy a parázsonjárók nem égetik meg a talpukat? Talán ennél még izgalmasabb kérdés az, hogy miért nem éreznek fájdalmat? Az világos, hogy kontrolunk van az ingerek értelmezése felett. Mindegyikőnk különböző módon értelmezi ezeket az ingereket. Lehetséges, hogy a parázsonjárók mentális felkészülést alkalmaznak, és ezáltal megváltoztatják a normális érzékelésüket, így nem éreznek fájdalmat, amikor átsétálnak a parázson. A komplex mentális felkészítés segíti a parázsonjárókat a normális értelmezés megváltoztatásában. Amíg ki nem próbálom magam, addig nem tudhatom biztosra.
Andyz Mittelman 2010. június 4.
(1) http://www.kondor.de/shaman/coals.html
(2) http://serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/neuro00/web2/Shaw.html
(3) http://www.firewalking.com/
(4) http://news.nationalgeographic.com/news/2005/09/0901_050901_firewalking.html
(5) http://www.corporatefirewalking.com/theory.html
(6) http://www.sparksdevelopment.com/history.html
(7) http://www.firewalker.co.uk/fire_walking/fire_walking.htm#Leidenfrost
(8) Neurobiology class notes/discussion, Professor Paul Grobstein, March/April 2010
A cikk eredeti nyelven: http://serendip.brynmawr.edu/exchange/node/6866
 

1 megjegyzés:

  1. helló
    Én vagyok a pénzember vagyok készen áll, hogy a támogatott hitelek kamat 2 % havonta egy összeget a 3000 € 10.000.000, mint a hitel ajánlat, készen áll, minden kategóriában, személyek, vállalatok, mindenféle szakmai szervezetek, magánszemélyek és ingatlan befektetők, adok kölcsön, nagyon olcsó, és ésszerű árakon. Contact me ma ha Ön érdekelt-ban szerzés a hitel, kezelni, mint a hitel feltételek, és küldje el nekünk a kölcsön kér, a pontos összeget, amit szeretne, és a visszafizetés a kölcsön folyamatról további információért lépjen kapcsolatba velem.

    KAPCSOLAT: leonorcastro605@outlook.com

    VálaszTörlés