2013. augusztus 18., vasárnap

Nyílvesszőtörés - torokkal. Ez ugye lehetetlen! És a tűzönjárás nem az?

"A nyílvesszőtörés láttán „miért is áll meg mindenkiben az ütő”? Írásunkban arra keressük a választ, hogy mitől olyan félelmetes ez az egyszerű feladat? Nyílvesszőt törünk torokkal.
  
A felkészülés feszült pillanata.
A nyílvesszőtörés egyike azon paradigmaváltó gyakorlatoknak, amely segít szembesülnünk gondolkodási sémáinkkal, azzal a látásmóddal, ahogyan a világot látjuk. Azzal való szembesülés, hogy milyen félelmek élnek bennünk, és hogy önkorlátozó hiedelmeink mennyire gátolják napi szinten cselekedeteinket, már önmagában is jótékony hatással lehet életvitelünk minőségére.
„Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazt a gondolkodásmódot alkalmazva, amellyel megteremtettük őket.”
Albert Einstein. 

Innen már nincs visszaút.
Tréneri tapasztalatom, hogy a nyílvesszőtörés láttán pestiesen szólva első látásra mindenkiben „megáll az ütő”. Az arckifejezések megváltoznak, a légzés szaporábbá válik, és többekben gyomor tájékban szorongás ébred. Ilyen, és ehhez hasonló érzések támadnak a résztvevőkben, amikor felvezetem ezt a gyakorlatot: Most nyílvesszőt törünk - torokkal!

Mitől ez a szorongás? Legkézenfekvőbb válasz, mert félelmet kelt bennünk, mert gondolkodásunk, beidegződésünk a gyakorlat láttán téves következtetésre vezet. Szinte kivétel nélkül arra gondolunk, hogy a nyílvessző át kell, hogy hatoljon a puha testrészen, és megsérülhetünk, fájhat, és ez a gondolat nagyon ijesztő. Anélkül, hogy az érzéseket elvitatnánk, állítjuk, hogy pont ez a következtetés a nagy tévedés!

Amire a résztvevők nem számítanak: törik a vessző!
És ez még nem elég. Ehhez a téves képzethez még akkor is hűen ragaszkodunk, amikor a gyakorlatot szemünk láttára már többen végrehajtották, és többszörös visszaigazolást nyert, hogy az sem fájdalommal, sem sebesüléssel nem jár. Sokszor azok is értetlenül állnak a jelenség előtt, akik a gyakorlaton már túl vannak, így átestek a próbán, tapasztaláson.

A gyakorlat azért ijesztő, mert az emberek képzeletében az a kilőtt nyíl jelenik meg, amely a célba fúródva lyukat üt. Itt azonban nem ez történik. A nyíl hegye a torokhoz szegeződik, de híján van annak az energiának, amit a nyíl a kilövés pillanatában közvetít. Másik félelmünk, hogy a torkunkat - mely létfontosságú funkciót lát el, melyre alapvetően érzékenyek vagyunk, melyet rendkívül sebezhetőnek tartunk - ez a vessző megsebzi. Csak nagyon kevesen tudják, hogy a torokban milyen erős izomkötegek lapulnak meg.

Ha a gyakorlat előtt tisztáznánk, hogy a nyílvessző megváltozott funkciója és a torok izomkötegeinek ellenálló képessége milyen, rá kellene, hogy ébredjünk arra, hogy ez a gyakorlat abszolút veszélytelen, nem több, mint átkelni egy forgalmas úttesten a zebrán, amit napjában többször, gondolkodás nélkül megteszünk. 

A nyílvesszőtörés egy példa arra, hogy egy szokatlan helyzetre - kihívásra - hogyan reagálunk. Képesek vagyunk-e arra, hogy a kialakult helyzet okozta félelmeinken felülkerekedjünk. A gyakorlat egyszerűsége meghökkentő, hiszen nincs szükség drága extrém sportfelszerelésre, hogy megéljünk egy rendkívüli helyzetet.

Nem is volt nehéz!
A résztvevők izgalmas utat járnak be: elképedés - félelem - kíváncsiság - hezitálás - koncentráció - feszültség - elhatározás… És mi a jutalom? A gyakorlat során szerzett tapasztalás valós változást hozhat minden ember életébe, amikor saját bőrén tapasztalja meg milyen megtenni valamit, amiről korábban azt hitte lehetetlen. A jutalom, a büszkeség, a siker felett érzett határtalan öröm és boldogságérzet, hogy megcsináltam, képes voltam rá! 

"Az élet beszűkül, vagy kitágul egyenes arányban a bátorságunkkal"
Anaïs Nin

Nyílvessző törés a tűzönjárás program egyik felkészítő gyakorlata, de önállóan is megrendelhető. A Nyílvessző töréshez hasonló paradigma váltó gyakorlatok a téglatörés, betonacél hajlítás, üvegcserépen járás. További információk Tűzönjárás tréningek
www-h-line.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése